Μειωτική Στήθους
Το πλούσιο στήθος αποτελεί συχνά πόθο πολλών γυναικών, το πολύ μεγάλο στήθος όμως (γιγαντομαστία) δυσανάλογο του σωματότυπου, δημιουργεί έντονα προβλήματα στην καθημερινή ζωή και οδηγεί μια γυναίκα είτε για αισθητικούς είτε για λειτουργικούς λόγους στη μειωτική μαστών.
Η γιγαντομαστία επιβαρύνει τη σπονδυλική στήλη, περιορίζει τη γυναίκα στις καθημερινές και αθλητικές δραστηριότητες και μειώνει την κοινωνικότητα της. Χαρακτηριστικές είναι οι δερματίτιδες στην υπομάστια περιοχή, το εντύπωμα και η κύρτωση στους ώμους απο το στηθόδεσμο λόγω του βάρους των μαστών με συνοδές ενοχλήσεις και πόνο στον αυχένα, την πλάτη με τις πιο απλές καθημερινές δραστηριότητες.
Η Μειωτική μαστού αφορά γυναίκες με υπερμεγέθεις και πτωτικούς μαστούς. Η γιγαντομαστία σε μία γυναίκα εμφανίζεται από την εφηβεία και οφείλεται τόσο στην ανάπτυξη του μαζικού αδένα όσο και του λίπους που τον περιβάλλει.
Το αποτέλεσμα κάθε πλαστικής χειρουργικής επέμβασης στο στήθος πρέπει πάνω από όλα να είναι σε πλήρη αρμονία με το σώμα που το φέρει.
Διαδικασία
Η Mειωτική μαστού είναι η επέμβαση που στοχεύει στη μείωση του μεγέθους του στήθους ανάλογα με το σωματότυπο τής ασθενούς και αυτό επιτυγχάνεται μέσα από τομές που συνήθως βρίσκονται γύρω από τη θηλή, κάθετα κάτω από αυτήν και συχνά και οριζόντια στην υπομάστια πτυχή (σχήμα με τη μορφή J-L είτε ανάστροφου Τ). Οι τομές επιλέγονται ανάλογα με το μέγεθος και το βαθμό πτώσης του στήθους, την ελαστικότητα του δέρματος, τις προτιμήσεις της ενδιαφερόμενης και την κατάλληλη τεχνική που θα επιλεγεί απο τον Δρ. Μαλτζάρη.
Αφαιρείται τμήμα του μαζικού αδένα, λίπους και περίσσειας δέρματος (το οποίο στέλνεται για ιστολογική εξέταση), ώστε να αναδιαμορφωθεί ο μαστός στο νέο του μέγεθος και στη νέα του θέση συμμετρικά αμφωτερόπλευρα. Η θηλή επανατοποθετείται σε νέα υψηλότερη θέση και συχνά η διάμετρος της θηλαίας άλου χρειάζεται να μικρύνει για να ακολουθήσει το νέο μέγεθος του στήθους.
Συνολικά το στήθος μικραίνει και ανορθώνεται. Η επέμβαση πραγματοποιείται με γενική αναισθησία και οι ασθενείς συνήθως φεύγουν την ίδια μέρα από την κλινική ακολουθώντας τις μετεγχειρητικές οδηγίες κατ οίκον.
Μετεγχειρητικά η ασθενής φοράει ένα ειδικό αθλητικό στηθόδεσμο για 1 μήνα. Ο πόνος είναι ήπιος και αντιμετωπίζεται με παυσίπονα. Συνήθως δεν είναι απαραίτητη η χρήση παροχετεύσεων. Τα ράμματα είναι απορροφήσιμα και δε χρειάζονται αφαίρεση.
Πλεονεκτήματα της μειωτικής στήθους
Στήθος αρμονικό με το σώμα που το φέρει
Ανακούφιση της ασθενούς από το περιττό βάρος στο θώρακα
Απαλλαγή απο τους πόνους στον αυχένα και τη σπονδυλική στήλη
Ελευθερία στις κοινωνικές και αθλητικές δραστηριότητες
Ευκολία στην επιλογή ρούχων
Ευκολότερη η αυτοεξέταση των μαστών
Συχνές ερωτήσεις
Από ποιά ηλικία και μετά είναι ο ασθενής υποψήφιος για μειωτική στήθους
Η κατάλληλη ηλικία για την επέμβαση θεωρείται το τέλος της ενηλικίωσης, απο την ηλικία των 18 ετών.
Πόσο διαρκεί η επέμβαση
Η επέμβαση διαρκεί από 2-3,5 ώρες σε πολύ μεγάλους μαστούς.
Πότε επιστρέφω στην εργασία και πότε αθλούμαι
Συνήθως η ασθενής επιστρέφει στην εργασία μετά από 5-7 ημέρες αναλόγως των απαιτήσων της εργασίας. Η άθληση επιτρέπεται μετά από ένα μήνα.
Επιπλοκές
Μετεχγειρητικές επιπλοκές της μειωτικής μαστών μπορεί να συμβούν αν και είναι σπάνιες, όπως η φλεγμονή, η δημιουργία αιματώματος, η υπερτροφία των ουλών, η υπαισθησία της θηλής, η μερική ή ολική απώλεια της θηλής που οφείλεται σε διαταραχή της αγγειακής κυκλοφορίας. Επίσης αξίζει να αναφερθεί η πιθανότητα μικρής ασυμμετρίας και ο περιορισμός της δυνατότητας θηλασμού.