Ανόρθωση

μαστών - αποκαθιστά το σχήμα και τη σφριγηλότητα του στήθους.

by Dr Nikolaos Maltzaris

H πτώση των μαστών είναι μια κοινή κληρονομιά της μητρότητας, του θηλασμού και της δύναμης της βαρύτητας όπου προκαλούν διαταραχή των συνδέσμων που στηρίζουν τους μαστούς έτσι το δέρμα με την πάροδο του χρόνου χάνει την ελαστικότητά του, το νεανικό του σχήμα και οι μαστοί αρχίζουν να «κρεμάνε».

Η ανόρθωση μαστών ή μαστοπηξία

ανορθώνει και αποκαθιστά το σχήμα και τη σφριγηλότητα των μαστών, διορθώνει την προβολή και συμβάλλει στην αρμονία των αναλογιών του σώματος χωρίς να αλλάζει τον όγκο τους.

Η ανόρθωση στήθους πραγματοποιείται με διάφορες τεχνικές και προσπελάσεις, περιθηλαία προσπέλαση με κάθετη τομή (Lolipop-circumvertical incision), περιθηλαία προσπέλαση με τομή J-L ή ανεστραμμένου Τ.

Σε συγκεκριμένες περιπτώσεις σε συνδυασμό με αυξητική ή μειωτική μαστών με τη χρήση ενθέματων σιλικόνης. Σε μικρού βαθμού πτώσεις η αύξητική μαστών με ανατομικές προθέσεις σιλικόνης διορθώνουν την πτώση χωρίς ανόρθωση. Σε περιπτώσεις χαλάρωσης των μαστών σε συνδυασμό με απώλεια όγκου χρειάζεται συνδυασμός ανόρθωσης και αύξησης με προθέσεις σιλικόνης είτε τοποθέτησης αυτόλογου λίπους.

Πριν την επέμβαση είναι απαραίτητος ο προεγχειρητικός έλεγχος με ψηφιακή μαστογραφία και υπέρηχο, ώστε να έχετε μέτρο σύγκρισης για τυχόν μελλοντικές αλλαγές στο παρέγχυμα του μαστού σας.

Η επέμβαση πραγματοποιείται με γενική αναισθησία και η παραμονή στην κλινική συνήθως δεν κρίνεται απαραίτητη. Μετεγχειρητικά η ασθενής φοράει έναν ειδικό αθλητικό στηθόδεσμο για 1 μήνα. Ο πόνος είναι ήπιος και αντιμετωπίζεται με παυσίπονα. Συνήθως δεν είναι απαραίτητη η χρήση παροχετεύσεων. Τα ράμματα είναι απορροφήσιμα και δε χρειάζονται αφαίρεση.

Τεχνικές Ανόρθωσης

Οι τεχνικές ανόρθωσης που χρησιμοποιούνται εξαρτώνται από τον βαθμό πτώσης του στήθους, από τη θέση της θηλής σε σχέση με την υπομάστιο πτυχή και διακρίνονται σε κατηγορίες.Ένας φυσιολογικός μαστός έχει τη θηλή και το παρέγχυμα του μαστού (αδενικός ιστός και λίπος που συνθέτουν το στήθος) πάνω από την υπομάστιο πτυχή.

Πτώση βαθμού 1

Η πτώση βαθμού 1 είναι ήπια χαλάρωση κατά την οποία η θηλή βρίσκεται στο επίπεδο της υπομάστιας πτυχής και το παρέγχυμα κάτω από αυτήν. Συνήθως, αν οι μαστοί είναι μικροί, τοποθετούνται ανατομικά ενθέματα σιλικόνης για την αντιμετώπιση της πτώσης.

Πτώση βαθμού 2

Η πτώση βαθμού 2 είναι μέτρια πτώση κατά την οποία η θηλή είναι ορατή και βρίσκεται κάτω από το επίπεδο της υπομάστιας πτυχής αλλά παραμένει πάνω από το χαμηλότερο τμήμα του παρεγχύματος. Στις περιπτώσεις αυτές χρειάζεται ανόρθωση το σύμπλεγμα θηλής θηλαίας άλω με τεχνική ελάχιστων τομών (περιθηλαία και κάθετη Μαστοπηξία).

Πτώση βαθμού 3

Η πτώση βαθμού 3 είναι σοβαρή χαλάρωση στην οποία η θηλή μόλις ορατή βρίσκεται κάτω από την υπομάστια πτυχή και καλύπτεται απο το παρέγχυμα του μαστού. Η ανόρθωσή πραγματοποιείται αφαιρώντας την περίσσεια δέρματος και ανορθώνοντας το σύμπλεγμα θηλής θηλαίας άλω. Απαιτείται η δημιουργία δερματικών κρημνών για την ασφαλή μεταφορά της θηλής στη νέα της θέση.

Η ψευδοπτώση

 Η ψευδοπτώση παρουσιάζεται με ήπια πτώση των μαστών και η θηλή βρίσκεται πάνω απο το επίπεδο της υπομάστιας πτυχής. Ωστόσο η πλειονότητα του παρεγχύματος του μαστού είναι κάτω από το επίπεδο της υπομαστιας πτυχής. Στις περιπτώσεις αυτές αφαιρείται τμήμα δέρματος και ανυψώνεται η θέση του σύμπλεγματος θηλής και θηλαίας άλω.

Η παρεγχυματική ανισοκατανομή

Η παρεγχυματική ανισοκατανομή περιλαμβάνει έλλειψη πληρότητας παρεγχύματος στο κάτω μέρος (κάτω πόλος) του μαστού, υψηλή υπομαστική πτυχή, μικρή απόσταση της θηλής απο την υπομάστιο πτυχή, μεγάλη θηλαία άλω και παρατηρείται σε δυσμορφία συγγενούς αιτιολογίας όπως ο σωληνωτός μαστός.

Συχνές ερωτήσεις

Μετά την επέμβαση θα κινητοποιηθείτε την ίδια μέρα και θα πραγματοποιείτε ελαφριές δραστηριότητες. Μπορείτε να επιστρέψετε στην καθημερινότητα και στην εργασία σας σε μια εβδομάδα αναλόγως των απαιτήσεων της εργασίας. Θα πρέπει βέβαια να αποφευχθεί η υπερβολική σωματική καταπόνηση για 2 έως 3 εβδομάδες μέχρι να απορροφηθεί το οίδημα. Δέν επιτρέπεται η οδήγηση μέχρι να νιώσετε ασφαλείς και να νιώσετε άνετα φορώντας ζώνη ασφαλείας. Η πλήρης επάνοδος στις αθλητικές δραστηριότητές σας αναμένεται μετά από 1 μήνα.

Το αποτέλεσμα της ανόρθωσης μαστών είναι άμεσα ορατό και το σχήμα του στήθους θα βελτιώνεται συνεχώς μετά την επέμβαση. Με το πέρασμα του χρόνου υπάρχει υποχώρηση του μετεγχειρητικού οιδήματος και τα σημάδια από τις τομές βαθμιαία εξασθενούν. Η τελική εικόνα εκτιμάται περίπου μετά την πάροδο 2 μηνών μετά την ανόρθωση στήθους.

Όπως συμβαίνει με όλες τις επεμβάσεις, υπάρχουν επιπλοκές και στην ανόρθωση μαστών. Αν και σπάνιες είναι σημαντικό να σταθμιστούν σε σχέση με το πιθανό όφελος της χειρουργικής επέμβασης. Μετεγχειρητικές επιπλοκές της ανόρθωσης στήθους είναι η υπερτροφία των ουλών, η φλεγμονή, η δημιουργία αιματώματος, η ασυμμετρία μαστών, η υπαισθησία της θηλής και ο περιορισμός της δυνατότητας θηλασμού.

Κατά την επίσκεψη στο ιατρείο με το Δρ. Μαλτζάρη θα αναλυθούν διεξοδικά οι υπάρχουσες επιλογές που συμβαδίζουν με τις επιθυμίες σας, οι λεπτομέρειες της επέμβασης και το κόστος της ανόρθωσης μαστού.

Ανακάλυψε τον καλύτερο εαυτό σου!

mommy makeover 2024 DR.MALTZARIS
Scroll to Top