Ωτοπλαστική

για την αποκατάσταση των «πεταχτών» αυτιών

Ωτοπλαστική

Τα πτερύγια των αυτιών συμβάλλουν στη σωστή λειτουργία της ακοής όμως  είναι σημαντικό αισθητικό στοιχείο του προσώπου. Τα αφεστώτα ώτα –πεταχτά αυτιά- είναι πολύ συχνή διαταραχή λόγω υπερπλασίας απλάσίας των ανατομικών στοιχείων του ωτός. Όταν τα πτερύγια των αυτιών είναι μεγαλύτερου μεγέθους από το κανονικό τότε φαίνονται “πεταχτά” και ασύμμετρα με το πρόσωπο και το κεφάλι.

Η  ωτοπλαστική γίνεται για την αποκατάσταση των «πεταχτών» αυτιών , για να αποκαταστήσει τη θέση και το σχήμα των αυτιών στη φυσιολογική ανατομική τους θέση. Σημαντικό στοιχείο για την επιτυχία της επέμβασης αυτής είναι να διατηρηθεί η φυσικότητα όλων των στοιχείων του ωτός.

Υπάρχουν διάφορες τεχνικές που έχουν σκοπό να διαμορφώσουν το νέο επιθυμητό σχήμα . Τα αυτιά ολοκληρώνουν την ανάπτυξη στην ηλικία των 5-7 ετών περίπου. Έτσι η ηλικία αυτή θεωρείται κατάλληλη για τη διόρθωση αυτής της δυσμορφίας,

Η επέμβαση διαρκεί περίπου 1 ώρα και εκτελείται υπό γενική αναισθησία στα παιδιά και τοπική αναισθησία για τον ενήλικο συνεργάσιμο ασθενή.

Γίνεται μία μικρή τομή στην πίσω επιφάνεια του αυτιού και μέσω αυτής αποκολλάται το δέρμα από τον υποκείμενο χόνδρο, που αποτελεί και τον σκελετό του αυτιού. Κατόπιν ο χόνδρος διαμορφώνεται αναλόγως ή εξαιρείται τμήμα του, και καθηλώνεται στην επιθυμητή θέση με μή απορροφήσιμα ράμματα.

Στην ωτοπλαστική δεν απαιτείται νοσηλεία, ο ενδιαφερόμενος/η  εξέρχεται από την κλινική λίγη ώρα μετά το χειρουργείο με έναν ελαστικό επίδεσμο γύρω από το κεφάλι.  Η πρώτη αλλαγή γίνεται πέντε ημέρες μετά την επέμβαση, αφαιρείται ο ελαστικός επίδεσμος και ο ασθενής μπορεί να αρχίσει να λούζεται. Υπάρχει πιθανότητα σχηματισμού μικρής ουλής, η οποία όμως κρύβεται πίσω από το αυτί.

Μετεγχειρητικά υπάρχει ήπιο οίδημα και μελάνιασμα, ενώ ο πόνος είναι ελάχιστος και ανταποκρίνεται στα συνήθη παυσίπονα. Οι ενήλικες ασθενείς επανέρχονται στις δραστηριότητές τους σε 5 ημέρες ενώ τα παιδιά χρειάζονται περίπου 10 ημέρες για να γυρίσουν στο σχολείο όπου θα πρέπει να αποφύγουν τις αθλητικές δραστηριότητες.

Το οίδημα και οι μώλωπες υποχωρούν σε 10-15 ημέρες οπότε και εκτιμάται το αποτέλεσμα της ωτοπλαστικής.

Η ωτοπλαστική θεωρείται ιδιαίτερα ασφαλής χειρουργική επέμβαση.

Οι πιθανές επιπλοκές είναι η μετεγχειρητική αιμορραγία, διάσπαση ή νέκρωση του τραύματος, ασυμμετρία, υπερτροφία της μετεγχειρητικής ουλής ή χηλοειδές, διαταραχή αισθητικότητας της περιοχής η οποία επανέρχεται μετά την πάροδο μερικών εβδομάδων. Οι επιπλοκές  όμως δεν είναι σοβαρές και αντιμετωπίζονται.

Κλείστε το Διαγνωστικό Ραντεβού σας!
Ο Προσωπικός σας σύμβουλος θα επικοινωνήσει σύντομα μαζί σας.
Ενημερώστε μας αν σας ενδιαφέρουν συνδυαστικές θεραπείες
Scroll to Top