Botox

Η Νο1 μη επεμβατική ενέσιμη θεραπεία παγκοσμίως.

by Dr Nikolaos Maltzaris

Πίσω από τα αρυτίδωτα πρόσωπα μεγάλου αριθμού γυναικών και ανδρών βρίσκεται μία πρωτείνη. Η βοτουλινική τοξίνη, παράγωγο του βάκιλου κλωστηριδίου της αλλαντίασης, εκτός από τις άλλες κλινικές εφαρμογές χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση των δυναμικών ρυτίδων του προσώπου.

Υπάρχουν 3 διαφορετικοί τύποι μυϊκής διαμόρφωσης του προσώπου, στους οποίους ενδείκνυται η εφαρμογή:

Ορθοκινητικός τύπος

Υπάρχει απόλυτος συγχρονισμός συναισθημάτων και μιμητικών εκφράσεων του προσώπου. Το αποτέλεσμα του Botox μπορεί να διαρκέσει περισσότερο και από 6 μήνες!

Το Lanluma είναι ενέσιμο filler πολυ-L-γαλακτικού οξέος (PLLA) σε μορφή εναιωρήματος. Ενεργοποιεί τη φυσική παραγωγή κολλαγόνου αυξάνοντας την πληρότητα και προσθέτοντας όγκο αντιμετωπίζοντας την ιστική ατροφία τόσο στο πρόσωπο όσο και στο σώμα

Υπερκινητικός τύπος

Ο υπερκινητικός τύπος είναι ο συχνότερος τύπος προσώπου. Δεν υπάρχει συγχρονισμός μεταξύ μυικών συσπάσεων και έκφρασης συναισθημάτων του προσώπου. Το αποτέλεσμα μπορεί να διαρκέσει 4 έως 6 μήνες.

3d contouring

Υπερτονικός τύπος

Οι μύες του προσώπου βρίσκονται σε μια ελαφρά συνεχή σύσπαση. Οι ρυτίδες δεν εξαφανίζονται πλήρως. Η μυϊκή σύσπαση μπλοκάρεται λιγότερο από 4 μήνες και χρειάζονται περισσότερες εφαρμογές κάθε χρόνο.

οζονοθεραπεία

Υπάρχουν 2 είδη ρυτίδων στο πρόσωπο, οι στατικές και οι δυναμικές.

Η βοτουλινική τοξίνη είναι αποτελεσματική στις δυναμικές ρυτίδες, τις ρυτίδες έκφρασης, που οφείλονται στη σύσπαση των μυών κατα διάρκεια των συνήθων εκφραστικών μορφασμών.

Έτσι δημιουργούνται οι ρυτίδες συνοφρύωσης (κάθετες ρυτίδες ανάμεσα στα φρύδια), οι οριζόντιες ρυτίδες του μετώπου, οι ρυτίδες στους κροτάφους γνωστές ως «πόδι της χήνας», οι παραρινικές, οι περιστοματικές (ρυτίδες λύπης), οι ρυτίδες του λαιμού και του τραχήλου.

Οι έντονα εμφανείς ρυτίδες λοιπόν του προσώπου συχνά εκλαμβάνονται ως θυμός, άγχος, αγωνία, κούραση, φόβος ή μελαγχολία. Με τη θεραπεία της βοτουλινικής τοξίνης χαλαρώνοντας τους υπεύθυνους μύες, χαλαρώνει  το δέρμα και οι  δυναμικές ρυτίδες έκφρασης μειώνονται.

Η βοτουλινική τοξίνη δεν προσφέρει τίποτα όσον αφορά τις στατικές ρυτίδες.

Οι στατικές ρυτίδες είναι αποτέλεσμα της γήρανσης, της απώλειας κολλαγόνου και ελαστίνης και ελαστικότητας.
Τις στατικές ρυτίδες του προσώπου τις καταπολεμούμε με τη βοήθεια της τεχνολογίας των Laser (RF Microneedling) σε συνδυασμό με ενέσιμες θεραπείες ( π.χ Υαλουρονικό οξύ).

Αποτελέσματα

Τα αποτελέσματα της θεραπείας με το BOTOX είναι εντυπωσιακά και φαίνονται μετά από 2-3 ημέρες έως και 15 ημέρες μετά την εφαρμογή του. Συγκεκριμένα, αυτό που βλέπουμε είναι ένα λείο μέτωπο χωρίς ρυτίδες, ανασηκωμένα φρύδια, απουσία ρυτίδων γύρω από τα μάτια και γενικότερα ένα πρόσωπο με μια ανανεωμένη ξεκούραστη έκφραση. Καλό θα είναι μετά την πάροδο 7-15 ημερών από την θεραπεία να ελέγχεται το αποτέλεσμα για την περίπτωση που ίσως χρειαστεί κάποια επιπλέον δόση σε σημεία που η θεραπεία δεν απέδωσε τα αναμενόμενα.

Επιπλοκές

Μόνιμες επιπλοκές δεν υπάρχουν. Μπορεί να υπάρξει βλεφαρόπτωση, όμως είναι προσωρινή και αντιμετωπίσιμη.

Αντενδείξεις

  • Δεν γίνεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης
  • Δεν επιτρέπεται εάν έχετε έρπη ή κάποια άλλη μόλυνση εκεί που θα γίνει η εφαρμογή.
  • Δεν επιτρέπεται στις νευρολογικές παθήσεις
  • Δεν επιτρέπεται σε άτομα που πάσχουν από νευρομυϊκή νόσο ή παίρνουν φάρμακα που επηρεάζουν τη νευρομυϊκή μετάδοση

Επανάληψη της θεραπείας

Η επανάληψη της θεραπείας γίνεται ανάλογα τον τύπο μυϊκής διαμόρφωσης του προσώπου μετά από 3 εώς 6 μήνες διότι η κινητικότητα των μυών επανέρχεται στο προ της θεραπείας στάδιο και το πρόσωπο έχει πάλι την αρχική ρυτίδωση. Εδώ θα πρέπει να αναφερθεί ότι υπάρχουν περιστατικά που το αποτέλεσμα διαρκεί περισσότερο μετά από κάποιο αριθμό θεραπειών.

Άλλες ενδείξεις της Βοτουλινικής Τοξίνης

Botox κατά της υπεριδρωσίας. 

Πραγματοποείται έγχυση κυρίως στις μασχάλες, τις παλάμες και τα πέλματα με διάρκεια δράσης 6-12 μήνες.

Botox ως επανορθωτικό εργαλείο στο πρόσωπο

Σε περιπτώσεις για να αντιμετωπίσει συνκινησίες μετά από νευρικές βλάβες ή κακώσεις προσωπικού νεύρου.

Botox κατά της ημικρανίας. 

Εγχύσεις σε επιλεκτικά σημεία στον κρόταφο και το τριχωτό της κεφαλής. Εξαιρετικά αποτελέσματα ελάττωσης της συχνότητας εμφάνισης των κρίσεων ημικρανίας ή κεφαλαλγίας τάσεως.

FAQ

Συχνες ερωτησεις και απαντησεισ

Είναι εντελώς ανώδυνη θεραπεία και αντιμετωπίζει αποτελεσματικά:

  • Ρυτίδες Μετώπου (ρυτίδες άρνησης)
  • Ρυτίδες Μεσόφρυου (ρυτίδες θυμού)
  • Ρυτίδες Ματιών (πόδι χήνας)
  • Ρυτίδες Μύτης (bunny lines)
  • Ρυτίδες Χειλιών (marionette lines)
  • Ρυτίδες Λαιμού (Nefertite)

Η εφαρμογή διαρκεί 10-15 λεπτά : Το υλικό αραιώνεται σε δοσολογία πρωτοκόλλου του φαρμάκου και με πολύ μικρές βελόνες ενίεται στις προβληματικές περιοχές. Δεν είναι επώδυνη διαδικασία πέραν ενός ερεθισμού που φεύγει μέσα σε 20 λεπτά.

Λειτουργεί μπλοκάροντας την έκκληση ακετυλοχολίνης στην νευρομυϊκή σύναψη, προκαλεί ανατάξιμη χημική απονεύρωση Το αποτέλεσμα του μπότοξ είναι λοιπόν η χημική απονεύρωση, αφαιρείται η δυνατότητα έντονης σύσπασης των μυών που προκαλούν τις ρυτίδες. Πλήρως αναστρέψιμο αποτέλεσμα, εντός 3-7 μηνών.

Οι οδηγίες μετά την θεραπεία είναι ότι για 4 ώρες αποφεύγουμε την κατάκλιση, δε σκύβουμε, δεν τρίβουμε και δεν αγγίζουμε την περιοχή που έγινε η εφαρμογή ένα 24ωρο μετά τη θεραπεία, δεν παίρνουμε ασπιρίνη τόσο πριν όσο και μετά τη θεραπεία, δεν καταναλώνουμε αλκοόλ για μία ημέρα και αποφεύγουμε τον ήλιο ή το solarium, το πιστολάκι για τα μαλλιά και το ζεστό νερό στο μέτωπο για 2 ημέρες.

Ανακάλυψε τον καλύτερο εαυτό σου!

Κλείστε το Διαγνωστικό Ραντεβού σας!
Ο Προσωπικός σας σύμβουλος θα επικοινωνήσει σύντομα μαζί σας.
Ενημερώστε μας αν σας ενδιαφέρουν συνδυαστικές θεραπείες
iPRF - Η νέα γενιά αυτόλογης μεσοθεραπειας βασιζόμενη στα μεσεγχυματικά κύτταρα του αίματος. Είναι ιδανική για πολλές περιοχές του σώματος
Scroll to Top