fbpx

FACELIFT

by Dr Nikolaos Maltzaris
facelift

Το Λίφτινγκ προσώπου ή Facelift ή ρυτιδεκτομή είναι η επέμβαση με την οποία αντιμετωπίζεται η χαλάρωση και η πτώση του δέρματος του προσώπου και του λαιμού σε 3 διαστάσεις.

Αποτελεί τεχνικά την πιο ολοκληρωμένη και αποτελεσματικότερη επέμβαση για την αντιμετώπιση των σημαδιών της γήρανσης, διατηρώντας τη φήμη της βασίλισσας των επεμβάσεων της πλαστικής χειρουργικής και τη θεραπεία εκλογής για την ανανέωση του προσώπου, επαναφέροντας με ανατομικό τρόπο την πτώση των μαλακών ιστών στη φυσική τους θέση.

Καμία από τις διαθέσιμες μη επεμβατικές μεθόδους δεν μπορεί να αντικαταστήσει την ικανότητα του λίφτινγκ να επαναφέρει τους βαθύτερους ιστούς του προσώπου στην προγενέστερη θέση τους, αποκτώντας τη χαμένη νεανικότητα του προσώπου.

Ιδανικοί υποψήφιοι

Το Λίφτινγκ προσώπου ή Facelift ή ρυτιδεκτομή είναι ιδανική επιλογή για υγιή άτομα με ρεαλιστικές προσδοκίες άνδρες και γυναίκες σε ηλικία άνω των 40 ετών, με πρόωρη ή έντονη χαλάρωση του δέρματος και πτώση των μαλακων ιστών του προσώπου και του λαιμού όπου το τριγωνικό νεανικό οβάλ παίρνει τετράγωνη μορφή.

 Επιτυχημένο θεωρείται το facelift που επαναφέρει με φυσικότητα ένα πιό νεανικό βλέμμα γυρίζοντας το ρολόι του χρόνου και ενισχύοντας την αυτοπεποίθηση, αναδεικνύοντας και όχι αλλάζοντας τα χαρακτηριστικά του κάθε προσώπου.

MEN FACELIFT

Τεχνικές Facelift

Τα τελευταία χρόνια έχουν αναπτυχθεί πολλές παραλλαγές των βασικών τεχνικών του facelift, η κύρια διαφορά των οποίων έγκειται στη διαφοροποίηση της ανατομίας του προσώπου σε σχέση με τους μηχανισμούς γήρανσης.

Η επιτυχία του Facelift είναι περισσότερο ζήτημα προεγχειρητικής εξατομικευμένης ανάλυσης του προσώπου, ικανότητας από μέρους του πλαστικού χειρουργού και προσαρμογής της κάθε τεχνικής στις αισθητικές ανάγκες του κάθε προσώπου.

Tο Λίφτινγκ προσώπου πραγματοποιείται αναλόγως της έκτασης της επέμβασης, είτε με τοπική αναισθησία, είτε σε συνδυασμό με μέθη, είτε με γενική αναισθησία. Το δέρμα δεν έχει στηρικτικό ρόλο αλλά ρόλο επικάλυψης των ιστών, βασικός σκοπός λοιπόν είναι η αντιμετώπιση της αιτίας χαλάρωσης των βαθύτερων ιστών του προσώπου και όχι μόνο η αντιμετώπιση των ρυτίδων στο πρόσωπο.

Αυτό επιτυγχάνεται με την κινητοποίηση και ανάρτηση της επιπολής περιτονίας SMAS (superficial muscular aponeurotic system) η οποία εκτείνεται από το λαιμό εώς το τριχωτό της κεφαλής.

Υπάρχουν διαφορετικές τεχνικές λίφτινγκ οι οποίες αποδίδουν εξαιρετικά αποτελέσματα, πολύ σημαντική όμως είναι η εξατομικευμένη προεγχειρητική αξιολόγηση και η άρτια εκτελεσμένη τεχνική και όχι αυτή καθαυτή η τεχνική.

Facelift

MACS lift (Minimal Access Cranial Suspension) ή short-scar facelift.

Mε τη χρήση ειδικών ραμμάτων MACS lift (Minimal Access Cranial Suspension) ή short-scar facelift,
είτε με αναδίπλωση της περιτονίας (SMAS plication),
είτε με παρασκευή και αφαίρεση της περιτονίας SMASectomy και στη συνέχεια καθήλωσή της σε σημεία σταθερής και μόνιμης ανάρτησης (κροταφική περιοχή, προωτιαία χώρα στην περιτονία του Lorre, οπισθιοωτιαία περιοχή)

Υποδόριο Facelift

Η μικρότερη εκδοχή του Facelift

Το υποδόριο Λίφτινγκ η μικρότερη εκδοχή του Facelift πραγματοποιείται με ανάρτηση του δέρματος του προσώπου
και αφαίρεση της περίσσειας. Πραγματοποιείται με τοπική αναισθησία στο ιατρείο με κύριο πλεονέκτημα την ελάχιστη χειρουργική τομή και το μηδενικό χρόνο αποθεραπείας. Από τη δεκαετία του 1990 και μετά υπήρξε μια αλλαγή στη φιλοσοφία της επέμβασης και από το απλό τράβηγμα του δέρματος, εξελίχθηκε σε μια αποτελεσματικότερη τεχνική ανάρτησης των εν τω βάθει ιστών
και αποκατάσταση του χαμένου υποδόριου όγκου.

Facelift με ράμματα

SMAS plication

Με τη συγκεκριμένη τεχνική παρασκευάζεται και αναδιπλώνεται η περιτονία SMAS με ράμματα.

Facelift

 με εκτομή του SMAS

Παρασκευάζεται και αφαιρείται τμήμα του SMAS συνήθως με την κατεύθυνση που θέλουμε να γίνει η ανάρτηση και επανασυρράπτεται σε σημεία σταθερής και μόνιμης ανάρτησης (κροταφική περιοχή, προωτιαία χώρα στην περιτονία του Lorre, οπισθιοωτιαία περιοχή)

Facelift διπλού επιπέδου

 Dual plane Facelift

Γίνεται υποδόρια παρασκευή και ταυτόχρονα αποκόλληση του SMAS από τους υποκείμενους ιστούς (μυς).
Το δέρμα και το υποδόριο λίπος αποκολλώνται απο το SMAS ως ξεχωριστές ανατομικές ομάδες.

Composite Facelift

Σύνθετο

Με το σύνθετο ή composite facelift το δέρμα, το υποδόριο λίπος και το SMAS, αποκολλώνται μαζί ως μια ενιαία ανατομική ομάδα.
Παραλλαγή της τεχνικής είναι το «high SMAS facelift» και προσφέρει κάθετη ανάρτηση και στήριξη πάνω από το ζυγωματικό οστό.

Facelift

Υποπεριοστικό

Με τη συγκεκριμένη τεχνική η αποκόλληση των ιστών γίνεται στο ύψος του περιοστέου.

Short-scar facelift

MACS lift

Tο MACS lift - λίφτινγκ με μικρές τομές στο πρόσθιο τμήμα του αυτιού και κάθετη ανάρτηση των ιστών. Οι εσωτερικοί ιστοί του προσώπου αναρτώνται με εσωτερικά ράμματα και καθηλώνονται πάνω από το ζυγωματικό οστό.

Διαδικασία

FACELIFT

Μετά από πλήρη προεγχειρητικό και εργαστηριακό έλεγχο η επέμβαση ανάλογα με τον τύπο αναισθησίας και την τεχνική που εφαρμόζεται, διαρκεί από 2 εώς 5 ώρες. Από μία τομή μπροστά από το αυτί διατηρώντας τις φυσιολογικές ανατομικές δομές και με επέκταση οπισθιοωτιαία και σε ορισμένες περιπτώσεις μέχρι το τριχωτό, δύναται η δυνατότητα ανάρτησης των εν τω βάθει ιστών και αφαίρεσης της περίσσειας δέρματος.

Διάρκεια Νοσηλείας

Η παραμονή του ασθενούς στο Νοσοκομείο είναι συνήθως μια νύχτα. Ο ασθενής εξέρχεται φορώντας έναν ειδικό ελαστικό κορσέ προσώπου. Είναι σύνηθες να τοποθετείται μια μικρή παροχέτευση κάτω από το δέρμα για την απομάκρυνση ανεπιθύμητης συλλογής, η οποία αφαιρείται την 1η μετεγχειρητική ημέρα.

Συνδυαστικές επεμβάσεις

Για την επίτευξη των βέλτιστων αισθητικών αποτελεσμάτων το facelift μπορεί να συνδυαστεί με επεμβάσεις, όπως βλεφαροπλαστική, η αυτόλογη λίπομεταφορά,η μεσοθεραπεία με βλαστοκύτταρα PRP, RF Microneedling, peeling, με τις οποίες εκτός από τη χαλάρωση και την πτώση αποκαθίσταται και η ποιότητα του δέρματος του προσώπου και του λαιμού, καθώς και η τυχόν ατροφία του λίπους.

Συχνές ερωτήσεις

Η ανάρρωση από το facelift διαρκεί περίπου 1-2 εβδομάδες, οπότε και μπορείτε να επανέλθετε στις καθημερινές δραστηριότητες. Τις πρώτες 4-5 ημέρες θα πρέπει να ξεκουραστείτε και να ακολουθήσετε πιστά τις μετεγχειρητικές οδηγίες. Το μετεγχειρητικό οίδημα και οι μώλωπες θα υποχωρήσουν σταδιακά και τα ράμματα αφαιρούνται την 7-10η μετεγχειρητική ημέρα. Μετά την πάροδο 10-14 ημερών, μπορείτε να αυξήσετε σταδιακά τις δραστηριότητες σας και να επιστρέψετε στις επαγγελματικές σας υποχρεώσεις.
Εντονη αθλητική δραστηριότητα θα πρέπει να αποφεύγεται για τέσσερις εβδομάδες. Θα ακολουθήσουν επαναληπτικά ραντεβού στο μήνα, τρίμηνο, εξάμηνο και στο χρόνο για να διαπιστωθεί η ομαλή μετεγχειρητική πορεία. 

Η «τεντωμένη» εμφάνιση και οι μεγάλες και φανερές τομές ανήκουν πλέον στο παρελθόν. Με τις νέες τεχνικές facelift οι αδιόρατες ουλές, ο σεβασμός στους ιστούς και ο ατραυματικός τρόπος της επέμβασης προσφέρουν άριστο αισθητικό αποτέλεσμα με ασφάλεια, γρήγορη ανάρρωση και επιστροφή στην καθημερινότητα.

Οπως κάθε χειρουργική επέμβαση, έχει κάποιους κινδύνους και πιθανές επιπλοκές που ο ενδιαφερόμενος οφείλει να έχει ενημερωθεί και να έχει κατανοήσει πλήρως πριν το χειρουργείο.

Οι σημαντικότερες πιθανές επιπλοκές είναι η δημιουργία αιματώματος, μετεγχειρητικό οίδημα, εκχύμωση, φλεγμονή μόλυνση του τραύματος, μερική απώλεια δέρματος ιδιαίτερα σε καπνιστές με κακή επούλωση των τομών, υπαισθησία στη χειρουργημένη περιοχή η οποία επανέρχεται μέσα σε 2 μήνες. Σπάνιες αλλα υπαρκτές είναι επίσης ο τραυματισμός είτε πάρεση κλάδων του προσωπικού νεύρου, μικρή απώλεια ή μετατόπιση τριχών, λοιμώξεις του αναπνευστικού, εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση.

Υπάρχουν παράγοντες οι οποίοι μπορούν να ελεγχθούν, ελαχιστοποιώντας τις επιπλοκές. Οπως ο έλεγχος της υπέρτασης μειώνει την πιθανότητα αιματώματος, η διακοπή της ασπιρίνης ή αντιπηκτικής αγωγής περιορίζει το ενδεχόμενο αιμορραγίας, η αποφυγή της τάσης του δέρματος κατά τη διάρκεια της επέμβασης ελαχιστοποιεί την απώλεια δέρματος, η διακοπή του καπνίσματος λίγες εβδομάδες πριν και λίγες μετά την επέμβαση μειώνει την πιθανότητα αιματώματος και κακής επούλωσης των τραυμάτων

Μεταβολές του προσώπου λόγω της γήρανσης

Με την πάροδο του χρόνου, την επίδραση της βαρύτητας, της κληρονομικής προδιάθεσης και των περιβαλλοντικών παραγόντων, όλοι οι ιστοί του προσώπου υφίσταται μεταβολές, που κάνουν την εμφάνισή τους ως «γήρανση».
Χάνεται μέρος της οστικής μάζας από το σκελετό του προσώπου (οφθαλμικός κόγχος, άνω και κάτω γνάθος) δημιουργώντας προσωπομετρικές αλλαγές, όπως στο μέσο πρόσωπο η εμφάνιση της παραμόρφωσης «αύλακας-λεκάνης δακρύων» (tear trough deformity) στην έσω επιφάνεια του κάτω βλεφάρου.

Οι πιο δραματικές αλλαγές επέρχονται στον υποδόριο ιστό. Το λίπος χωρίζεται σε επιμέρους διαμερίσματα με διαφόρους συνδέσμους. Με την πάροδο της ηλικίας οι σύνδεσμοι χαλαρώνουν, το πρόσωπο υπόκειται στο νόμο της βαρύτητας και παρατηρείται μείωση και πτώση του λίπους, με αποτέλεσμα την εμφάνιση ρυτίδων, την απώλεια του oval σχήματος και την αλλαγή του σχήματος του προσώπου σε πιο τετράγωνο η σχεδόν σε επιπέδωσή του, λόγω της ελάχιστης διαφοράς ανάμεσα στο κυρτό των ζυγωματικών και του κοίλου του μέσου προσώπου.

Στο δέρμα παράγοντες όπως ο ήλιος, το κάπνισμα και οι μεταβολές του βάρους επιβαρύνουν τις παραπάνω μεταβολές. Ο ρυθμός κυτταρικής ανανέωσης επιβραδύνεται σημαντικά και επέρχεται σταδιακή απώλεια του κολλαγόνου και της ελαστίνης, μείωση στο πάχος του χορίου και ανάπτυξη πτυχώσεων και ρυτίδων. Το πρόσωπο παίρνει μία πιό πτωτική μορφή έτσι εμφανίζονται οι ρινοπαρειακές ρινοχειλικές αύλακες, οι σακούλες στα κάτω βλέφαρα, η περίσσεια δέρματος στα άνω βλέφαρα, η πτώση της γωνίας του φρυδιού, τα «πεσμένα» μάγουλα, το διπλοσάγονο και οι οριζόντιες ρυτίδες στο λαιμό.

Κατά την επίσκεψη στο ιατρείο με το Δρ. Μαλτζάρη θα αναλυθούν διεξοδικά οι υπάρχουσες επιλογές που συμβαδίζουν με τις επιθυμίες σας, οι λεπτομέρειες της επέμβασης και το κόστος.

Προγραμματισμός διαγνωστικού ραντεβού.
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.
Όνομα
Ενημερώστε μας αν σας ενδιαφέρουν συνδυαστικές θεραπείες.
Scroll to Top