Facelift

η βασίλισσα των επεμβάσεων της πλαστικής χειρουργικής.

by Dr Nikolaos Maltzaris

Το Λίφτινγκ προσώπου ή Facelift ή ρυτιδεκτομή είναι η επέμβαση με την οποία αντιμετωπίζεται η χαλάρωση και η πτώση του δέρματος του προσώπου και του λαιμού σε 3 διαστάσεις.

Αποτελεί τεχνικά την πιο ολοκληρωμένη και αποτελεσματικότερη επέμβαση για την αντιμετώπιση των σημαδιών της γήρανσης, διατηρώντας τη φήμη της βασίλισσας των επεμβάσεων της πλαστικής χειρουργικής και τη θεραπεία εκλογής για την ανανέωση του προσώπου, επαναφέροντας με ανατομικό τρόπο την πτώση των μαλακών ιστών στη φυσική τους θέση.

Καμία από τις διαθέσιμες μη επεμβατικές μεθόδους δεν μπορεί να αντικαταστήσει την ικανότητα του λίφτινγκ να επαναφέρει τους βαθύτερους ιστούς του προσώπου στην προγενέστερη θέση τους, αποκτώντας τη χαμένη νεανικότητα του προσώπου.

mini facelift

Ιδανικοί υποψήφιοι

Το Λίφτινγκ προσώπου ή Facelift ή ρυτιδεκτομή είναι ιδανική επιλογή για υγιή άτομα με ρεαλιστικές προσδοκίες άνδρες και γυναίκες σε ηλικία άνω των 40 ετών, με πρόωρη ή έντονη χαλάρωση του δέρματος και πτώση των μαλακων ιστών του προσώπου και του λαιμού όπου το τριγωνικό νεανικό οβάλ παίρνει τετράγωνη μορφή.

 Επιτυχημένο θεωρείται το facelift που επαναφέρει με φυσικότητα ένα πιό νεανικό βλέμμα γυρίζοντας το ρολόι του χρόνου και ενισχύοντας την αυτοπεποίθηση, αναδεικνύοντας και όχι αλλάζοντας τα χαρακτηριστικά του κάθε προσώπου.

MEN FACELIFT

Τεχνικές Facelift

Τα τελευταία χρόνια έχουν αναπτυχθεί πολλές παραλλαγές των βασικών τεχνικών του facelift, η κύρια διαφορά των οποίων έγκειται στη διαφοροποίηση της ανατομίας του προσώπου σε σχέση με τους μηχανισμούς γήρανσης.

Η επιτυχία του Facelift είναι περισσότερο ζήτημα προεγχειρητικής εξατομικευμένης ανάλυσης του προσώπου, ικανότητας από μέρους του πλαστικού χειρουργού και προσαρμογής της κάθε τεχνικής στις αισθητικές ανάγκες του κάθε προσώπου.

Tο Λίφτινγκ προσώπου πραγματοποιείται αναλόγως της έκτασης της επέμβασης, είτε με τοπική αναισθησία, είτε σε συνδυασμό με μέθη, είτε με γενική αναισθησία. Το δέρμα δεν έχει στηρικτικό ρόλο αλλά ρόλο επικάλυψης των ιστών, βασικός σκοπός λοιπόν είναι η αντιμετώπιση της αιτίας χαλάρωσης των βαθύτερων ιστών του προσώπου και όχι μόνο η αντιμετώπιση των ρυτίδων στο πρόσωπο.

Αυτό επιτυγχάνεται με την κινητοποίηση και ανάρτηση της επιπολής περιτονίας SMAS (superficial muscular aponeurotic system) η οποία εκτείνεται από το λαιμό εώς το τριχωτό της κεφαλής.

Υπάρχουν διαφορετικές τεχνικές λίφτινγκ οι οποίες αποδίδουν εξαιρετικά αποτελέσματα, πολύ σημαντική όμως είναι η εξατομικευμένη προεγχειρητική αξιολόγηση και η άρτια εκτελεσμένη τεχνική και όχι αυτή καθαυτή η τεχνική.

Διαδικασία

FACELIFT

Μετά από πλήρη προεγχειρητικό και εργαστηριακό έλεγχο η επέμβαση ανάλογα με τον τύπο αναισθησίας και την τεχνική που εφαρμόζεται, διαρκεί από 2 εώς 5 ώρες. Από μία τομή μπροστά από το αυτί διατηρώντας τις φυσιολογικές ανατομικές δομές και με επέκταση οπισθιοωτιαία και σε ορισμένες περιπτώσεις μέχρι το τριχωτό, δύναται η δυνατότητα ανάρτησης των εν τω βάθει ιστών και αφαίρεσης της περίσσειας δέρματος.

Διάρκεια Νοσηλείας

Η παραμονή του ασθενούς στο Νοσοκομείο είναι συνήθως μια νύχτα. Ο ασθενής εξέρχεται φορώντας έναν ειδικό ελαστικό κορσέ προσώπου. Είναι σύνηθες να τοποθετείται μια μικρή παροχέτευση κάτω από το δέρμα για την απομάκρυνση ανεπιθύμητης συλλογής, η οποία αφαιρείται την 1η μετεγχειρητική ημέρα.

Συνδυαστικές επεμβάσεις

Για την επίτευξη των βέλτιστων αισθητικών αποτελεσμάτων το facelift μπορεί να συνδυαστεί με επεμβάσεις, όπως βλεφαροπλαστική, η αυτόλογη λίπομεταφορά,η μεσοθεραπεία με βλαστοκύτταρα PRP, RF Microneedling, peeling, με τις οποίες εκτός από τη χαλάρωση και την πτώση αποκαθίσταται και η ποιότητα του δέρματος του προσώπου και του λαιμού, καθώς και η τυχόν ατροφία του λίπους.

Συχνές ερωτήσεις

Η ανάρρωση από το facelift διαρκεί περίπου 1-2 εβδομάδες, οπότε και μπορείτε να επανέλθετε στις καθημερινές δραστηριότητες. Τις πρώτες 4-5 ημέρες θα πρέπει να ξεκουραστείτε και να ακολουθήσετε πιστά τις μετεγχειρητικές οδηγίες. Το μετεγχειρητικό οίδημα και οι μώλωπες θα υποχωρήσουν σταδιακά και τα ράμματα αφαιρούνται την 7-10η μετεγχειρητική ημέρα. Μετά την πάροδο 10-14 ημερών, μπορείτε να αυξήσετε σταδιακά τις δραστηριότητες σας και να επιστρέψετε στις επαγγελματικές σας υποχρεώσεις.
Εντονη αθλητική δραστηριότητα θα πρέπει να αποφεύγεται για τέσσερις εβδομάδες. Θα ακολουθήσουν επαναληπτικά ραντεβού στο μήνα, τρίμηνο, εξάμηνο και στο χρόνο για να διαπιστωθεί η ομαλή μετεγχειρητική πορεία. 

Η «τεντωμένη» εμφάνιση και οι μεγάλες και φανερές τομές ανήκουν πλέον στο παρελθόν. Με τις νέες τεχνικές facelift οι αδιόρατες ουλές, ο σεβασμός στους ιστούς και ο ατραυματικός τρόπος της επέμβασης προσφέρουν άριστο αισθητικό αποτέλεσμα με ασφάλεια, γρήγορη ανάρρωση και επιστροφή στην καθημερινότητα.

Οπως κάθε χειρουργική επέμβαση, έχει κάποιους κινδύνους και πιθανές επιπλοκές που ο ενδιαφερόμενος οφείλει να έχει ενημερωθεί και να έχει κατανοήσει πλήρως πριν το χειρουργείο.

Οι σημαντικότερες πιθανές επιπλοκές είναι η δημιουργία αιματώματος, μετεγχειρητικό οίδημα, εκχύμωση, φλεγμονή μόλυνση του τραύματος, μερική απώλεια δέρματος ιδιαίτερα σε καπνιστές με κακή επούλωση των τομών, υπαισθησία στη χειρουργημένη περιοχή η οποία επανέρχεται μέσα σε 2 μήνες. Σπάνιες αλλα υπαρκτές είναι επίσης ο τραυματισμός είτε πάρεση κλάδων του προσωπικού νεύρου, μικρή απώλεια ή μετατόπιση τριχών, λοιμώξεις του αναπνευστικού, εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση.

Υπάρχουν παράγοντες οι οποίοι μπορούν να ελεγχθούν, ελαχιστοποιώντας τις επιπλοκές. Οπως ο έλεγχος της υπέρτασης μειώνει την πιθανότητα αιματώματος, η διακοπή της ασπιρίνης ή αντιπηκτικής αγωγής περιορίζει το ενδεχόμενο αιμορραγίας, η αποφυγή της τάσης του δέρματος κατά τη διάρκεια της επέμβασης ελαχιστοποιεί την απώλεια δέρματος, η διακοπή του καπνίσματος λίγες εβδομάδες πριν και λίγες μετά την επέμβαση μειώνει την πιθανότητα αιματώματος και κακής επούλωσης των τραυμάτων

Μεταβολές του προσώπου λόγω της γήρανσης

Με την πάροδο του χρόνου, την επίδραση της βαρύτητας, της κληρονομικής προδιάθεσης και των περιβαλλοντικών παραγόντων, όλοι οι ιστοί του προσώπου υφίσταται μεταβολές, που κάνουν την εμφάνισή τους ως «γήρανση».
Χάνεται μέρος της οστικής μάζας από το σκελετό του προσώπου (οφθαλμικός κόγχος, άνω και κάτω γνάθος) δημιουργώντας προσωπομετρικές αλλαγές, όπως στο μέσο πρόσωπο η εμφάνιση της παραμόρφωσης «αύλακας-λεκάνης δακρύων» (tear trough deformity) στην έσω επιφάνεια του κάτω βλεφάρου.

Οι πιο δραματικές αλλαγές επέρχονται στον υποδόριο ιστό. Το λίπος χωρίζεται σε επιμέρους διαμερίσματα με διαφόρους συνδέσμους. Με την πάροδο της ηλικίας οι σύνδεσμοι χαλαρώνουν, το πρόσωπο υπόκειται στο νόμο της βαρύτητας και παρατηρείται μείωση και πτώση του λίπους, με αποτέλεσμα την εμφάνιση ρυτίδων, την απώλεια του oval σχήματος και την αλλαγή του σχήματος του προσώπου σε πιο τετράγωνο η σχεδόν σε επιπέδωσή του, λόγω της ελάχιστης διαφοράς ανάμεσα στο κυρτό των ζυγωματικών και του κοίλου του μέσου προσώπου.

Στο δέρμα παράγοντες όπως ο ήλιος, το κάπνισμα και οι μεταβολές του βάρους επιβαρύνουν τις παραπάνω μεταβολές. Ο ρυθμός κυτταρικής ανανέωσης επιβραδύνεται σημαντικά και επέρχεται σταδιακή απώλεια του κολλαγόνου και της ελαστίνης, μείωση στο πάχος του χορίου και ανάπτυξη πτυχώσεων και ρυτίδων. Το πρόσωπο παίρνει μία πιό πτωτική μορφή έτσι εμφανίζονται οι ρινοπαρειακές ρινοχειλικές αύλακες, οι σακούλες στα κάτω βλέφαρα, η περίσσεια δέρματος στα άνω βλέφαρα, η πτώση της γωνίας του φρυδιού, τα «πεσμένα» μάγουλα, το διπλοσάγονο και οι οριζόντιες ρυτίδες στο λαιμό.

Κατά την επίσκεψη στο ιατρείο με το Δρ. Μαλτζάρη θα αναλυθούν διεξοδικά οι υπάρχουσες επιλογές που συμβαδίζουν με τις επιθυμίες σας, οι λεπτομέρειες της επέμβασης και το κόστος.

Κλείσε το διαγνωστικό ραντεβού σου!

    Scroll to Top