Λιποίδημα

λιποαναρρόφηση με υπερήχους

by Dr Nikolaos Maltzaris

Το λιποίδημα είναι μια νοσογόνος κατάσταση αφορά σχεδόν αποκλειστικά το γυναικείο φύλο, και ορίζεται ώς ασύμμετρη κατανομή και εντοπισμένη συσσώρευση υπερβολικού λίπους στα κάτω άκρα του σώματος, κυρίως στους γλουτούς, τους μηρούς και τις γάμπες.

Εκτός από την αισθητική διαταραχή με ανομοιογενείς διογκώσεις λίπους στα κάτω άκρα , οι γυναίκες περιγράφουν επίσης οίδημα και πόνο στα κάτω άκρα, ιδιαίτερα κατά την πίεση, καθώς και εύκολους μώλωπες.

Συνήθως δεν ανταποκρίνεται στις παραδοσιακές μεθόδους απώλειας βάρους και επιδεινώνεται με την πάροδο του χρόνου.
Dr. Maltzaris
Plastic Surgeon

Δεν είναι συνήθης διαταραχή, αλλά αφορά περίπου το 11% του γυναικείου πληθυσμού (1 στις 9 γυναίκες) με τυπική έναρξη κατά την εφηβεία, την εγκυμοσύνη ή την εμμηνόπαυση είτε μετά από γυναικολογικές επεμβάσεις.

Συχνά διαγιγνώσκεται λανθασμένα ώς παχυσαρκία και συγχέεται μερικές φορές με το λεμφοίδημα, αλλά είναι δύο εντελώς διαφορετικές καταστάσεις. Ωστόσο, το λιποίδημα μπορεί να οδηγήσει σε λεμφοίδημα όμως δεν επηρεάζει την άκρα χείρα ή τον άκρο πόδα.

Με την πάροδο του χρόνου επηρεάζεται η κινητικότητα δημιουργώντας προβλήματα στην ποιότητας ζωής, οδηγώντας και στην κατάθλιψη. Σε προχωρημένο λιποίδημα η συσσώρευση λίπους γίνεται εντονότερη και στους βραχίονες.

Αιτία Λιποιδήματος

Η ακριβής αιτία είναι άγνωστη, αλλά περιλαμβάνει γενετικούς και ορμονικούς παράγοντες.

Παρουσιάζει οικογενή κατανομή με σαφή κληρονομική προδιάθεση. Εμφανίζεται σχεδόν αποκλειστικά με τυπική έναρξη κατά την εφηβεία, την εγκυμοσύνη ή την εμμηνόπαυση. Η κλινική εικόνα περιλαμβάνει ένα δυσανάλογο σωματότυπο με φυσιολογικά χαρακτηριστικά στο άνω ήμισυ του σώματος και εντοπισμένη λιποδυστροφία στο κάτω ήμισυ.

Συμπτώματα του Λιποιδήματος

Διαταραχή του φυσιολογικού σχήματος των ποδιών, πρησμένα κάτω άκρα λόγω συσσώρευσης υπερβολικού λίπους στους γλουτούς, μηρούς και γάμπες ανάπτυξη επώδυνων οζιδίων γενικευμένος πόνος στο υποδόριο λίπος, ιδιαίτερα κατά την πίεση, και αίσθημα βάρους στα κάτω άκρα με αποτέλεσμα τον περιορισμό καθημερινών δραστηριοτήτων.
Δυσκολία στο περπάτημα και αίσθημα κόπωσης Εμφανίζουν εύκολες εκχυμώσεις (μελανιές) και πολλές φορές ευρυαγγείες και κιρσούς φλεβών.
Με την πάροδο του χρόνου το λίπος φράσσει το λεμφικό σύστημα και δημιουργείται λεμφοίδημα με διαταραχές επούλωσης, ίνωση και δερματοσκλήρυνση, με χρόνιο αίσθημα πόνου και σταδιακή μείωση της κινητικότητας Ξηροδερμία.
Το δέρμα χάνει την ελαστικότητά του. Μειωμένη αυτοεκτίμηση και εμφάνιση κατάθλιψης. Η γυναίκα αισθάνεται άβολα με την αλλαγή στην εικόνα του σώματος.

Στάδια Λιποιδήματος

Στάδιο 1

Φυσιολογική ομοιογενής υφή δέρματος με διευρυμένο υπόδερμα (λιποίδημα).

Στάδιο 2

Ανώμαλο ανομοιογενές δέρμα με ψηλαφητά οζίδια λίπους κάτω από το δέρμα.

Στάδιο 3

Ευμεγέθη οζίδια που προκαλούν διαταραχή στην όψη ειδικά στους μηρούς και γύρω από τα γόνατα. Αναστέλλεται δραστικά η κινητικότητα.

Λιπο-λεμφοίδημα

Το λιπο-λεμφοίδημα, ένα δευτερογενές λεμφοίδημα, σχετίζεται τόσο με το λιποίδημα όσο και με την παχυσαρκία (που εμφανίζονται μαζί στην πλειονότητα των περιπτώσεων), πιο συχνά με τα στάδια 2 και 3 του λιποιδήματος

lipidima

Η διάγνωση του λιποιδήματος γίνεται με την κλινική εξέταση, η οποία περιλαμβάνει τη λήψη ατομικού και οικογενειακού ιστορικού για την έναρξη των συμπτωμάτων, την ογκομέτρηση των άκρων, την επισκόπιση και ψηλάφηση των πρησμένων μελών, την καταγραφή στοιχείων για την ποιότητα ζωής και τη φωτοτεκμηρίωση.

Εξαρτάται από το μέγεθος του προβλήματος και τη σταδιοποίηση. Στόχος της θεραπείας είναι να αποκαταστήσει τη λειτουργικότητα και την αισθητική των κάτω άκρων, τη μείωση των συμπτωμάτων προσφέροντας μια καλύτερη ποιότητα ζωής. Σε αρχόμενα στάδια, λιποίδημα 1ου ή 2ου βαθμού, η θεραπεία είναι συνήθως συντηρητική με φυσιοθεραπεία, λεμφικό μασάζ, χρήση συμπιεστικών καλτσων, ελαστικών επιδέσμων, αερόβιας άσκησης, εξατομικευμένης διατροφής.

Λιποίδημα 3ου βαθμού

lipidema-dark-2000-x-1200-px

Το κύριο πλεονέκτημα της λιποαναρρόφησης με υπερήχους ότι αφαιρεί τα λιποκύτταρα διαφυλάσσοντας τα λεμφικά αγγεία τα αγγεία και τα νεύρα, χωρίς να προκαλείται βλάβη στους γύρω ιστούς. Τα αποτελέσματα της μεθόδου είναι εξαιρετικά και μόνιμα.

Ανακάλυψε τον καλύτερο εαυτό σου!

Scroll to Top