Γνωρίστε την Αυξητική στήθους.

Η επέμβαση που τονίζει την γυναικεία θηλυκότητα περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη!

by Dr Nikolaos Maltzaris

Δέν είναι τυχαίο ότι είναι μια από τις πιο δημοφιλείς επεμβάσεις της Πλαστικής Χειρουργικής. Το στήθος αποτελεί σημείο αναφοράς της θηλυκότητας του γυναικείου σώματος και το μέγεθος του είναι προκαθορισμένο γενετικά.

Πολλές γυναίκες ενοχλούνται και θέλουν να αλλάξουν την εικόνα τους διότι το στήθος τους είναι μικρό (μικρομαστία) ή υπάρχει ασυμμετρία μεταξύ των δύο μαστών (ανισομαστία).

Σε άλλες περιπτώσεις το στήθος μπορεί να έχει αλλάξει σημαντικά σε μέγεθος και σχήμα μετά από μεγάλες μεταβολές του βάρους, εγκυμοσύνη ή θηλασμό.

Επίσης σε γυναίκες που έχουν υποβληθεί σε επέμβαση μαστεκτομής και έχουν την τάση να αναπτύσσουν μια εικόνα με έντονα σημάδια κατωτερότητας της προσωπικότητας τους λόγω της συγκεκριμένης ανατομικής δυσμορφίας.

Η αυξητική στήθους μπορεί να βελτιώσει και να αποκαταστήσει τον όγκο και το σχήμα του στήθους με τη χρήση ειδικών ενθεμάτων, βελτιώνοντας έτσι την συνολική εικόνα της γυναίκας και ταυτόχρονα την αυτοπεποίθηση της. Είναι η επέμβαση που τονίζει την γυναικεία θηλυκότητα περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη.

Η χρυσή αναλογία. 

Για να είναι όμως ωραίο ένα στήθος, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι πρέπει να είναι και μεγάλο. Η «χρυσή αναλογία» 45:55, το 45% του όγκου του στήθους βρίσκεται πάνω από τη θηλή και το 55% κάτω από αυτήν. Η χρυσή αναλογία δεν είναι κάτι το καινούριο, καθώς εντοπίζεται σε κλασικά έργα της Αρχαιότητας.

Ιδανικό θεωρείται το στήθος που εναρμονίζεται με τον σωματότυπο κάθε γυναίκας

και βασίζεται στα σωματομετρικά της χαρακτηριστικά (ύψος, περίμετρος θώρακα, υπάρχων μαστός) αλλά και στην προσωπική της επιθυμία, πάντα σε συνδυασμό με την εμπειρία και την αισθητική του πλαστικού χειρουργού που έχει επιλέξει.

Συχνές ερωτήσεις

Μια γυναίκα, μπορεί να υποβληθεί σε επέμβαση αύξησης στήθους μετά την ενηλικίωση της, σε ηλικία 18 ετών. Καταληκτικό όριο ηλικίας για την αυξητική στήθους δεν υπάρχει.

Η σιλικόνη είναι υλικό συνθετικό σαν υγρό παχύρευστο (gel) ή στερεό ελαστικής σύστασης, είναι βιολογικά αδρανές και απόλυτα ασφαλές. Στην ιατρική χρησιμοποιείται από τη δεκαετία του 1960 για την κατασκευή πολλών εμφυτεύσιμων ιατρικών υλικών και εκτενώς και στη βιομηχανία των καλλυντικών. Η σιλικόνη που αρχικά χρησιμοποιήθηκε για να γεμίσουν τα ενθέματα ήταν αρκετά ρευστή, αλλά πλέον τα ενθέματα περιέχουν συνεκτική γέλη σιλικόνης -Cochesive gel. Υπάρχουν 3 διαφορετικές διαβαθμίσεις συνεκτικότητας, με το βαθμό 3 να είναι υψηλότερης και καλύτερης σταθερότητας έτσι ώστε να βοηθάει στην διατήρηση του σχήματος. Τα ανατομικά ενθέματα σιλικόνης περιέχουν συνεκτική γέλη βαθμού 3-Cochesive gel 3.

Τα ενθέματα διακρίνονται ανάλογα με το περίβλημα τους σε ενθέματα σιλικόνης είτε σε ενθέματα πολυουρεθάνης. Διαφοροποιούνται σε σχέση με το περιεχόμενο τους σε ενθέματα σιλικόνης και σε ενθέματα φυσιολογικού ορού. Υπάρχουν επίσης μόνιμα ενθέματα που συνδυάζουν σιλικόνη και διατατήρα φυσιολογικού ορού επιφανειακά (double lumen- Becker). Οι κύριες διαφορές μεταξύ των ενθεμάτων σιλικόνης έγκεινται στο σχήμα, την υφή, την σύσταση της γέλης σιλικόνης και την προβολή τους (το προφίλ προβολής) και όχι σε σχέση με το βαθμό ασφάλειας τους.

Τα ενθέματα σιλικόνης διακρίνονται ανάλογα με το σχήμα σε στρογγυλά και ανατομικά (σχήμα σταγόνας), ανάλογα με την επιφάνειά τους σε λείας και τραχείας επιφανείας, ανάλογα με το υλικό τους σε μαλακής και συνεκτικής σιλικόνης, ανάλογα με το προφίλ τους σε υψηλού, μέσου ή χαμηλού προφίλ. Ασφαλέστερα θεωρούνται αυτά που έχουν την έγκριση του Οργανισμού Υγείας των ΗΠΑ (FDA approved breast implants). Οι εταιρείες κατασκευής προσφέρουν εγγύηση εφόρου ζωής (life time guarantee) για τα ενθέματα τελευταίας γενιάς.                                                                                                              

Η τελική επιλογή των ενθεμάτων και της χειρουργικής τεχνικής γίνεται σε προσωπικό επίπεδο και εξαρτάται από τις επιθυμίες και τις ανατομικές  ιδιαιτερότητες κάθε ασθενή.

Σε κάθε περίπτωση οι γυναίκες που έχουν οποιουδήποτε είδους ενθέματα πρέπει να φυλάσσουν την ετικέτα με τον σειριακό αριθμό των ενθεμάτων τους σαν μέρος του ιατρικού τους αρχείου.

Σημαντικό σημείο κάθε προεγχειρητικής εκτίμησης πέραν των απαραίτητων εξετάσεων είναι και η διενέργεια μαστογραφίας ή και υπερηχογραφήματος στο μαστό. Η εξέταση αυτή διασφαλίζει την ενδιαφερόμενη από ύπαρξη τυχόν αδιάγνωστων νοσημάτων μαστού, αλλά και προσφέρει κατάλληλες εικόνες για μετέπειτα συγκριτική μελέτη. Γενικά συνιστάται η διακοπή των βιταμινούχων σκευασμάτων, του καπνίσματος και του αλκοόλ και βέβαια της ασπιρίνης 1-2 εβδομάδες πριν την επέμβαση και αμέσως μετά. Υγιεινή διατροφή συμβάλλει στην καλύτερη και γρηγορότερη ανάρρωση.

Η προσπέλαση και κατά συνέπεια η τομή, ανεξάρτητα από τη θέση που επιλέγεται (υπομάστια πτυχή, θηλαία άλω, μασχάλη), δεν υπερβαίνει σε μήκος τα 4cm. Προτιμάται γενικότερα η υπομάστιος προσπέλαση, γιατί επιτυγχάνει το ικανοποιητικότερο αισθητικό αποτέλεσμα, χωρίς να επεμβαίνει στη λειτουργία του μαζικού αδένα (θηλασμός).
Η τοποθέτηση του ενθέματος γίνεται κατόπιν συζητήσεως και ενδείξεων, πίσω από το μαστικό αδένα ή κάτωθεν του μείζονος θωρακικού μυός ή κάτω απο την περιτονία του μυός ή ακόμη και η τεχνική διπλού πλάνου (dual plane).

Η επέμβαση γίνεται υπό γενική αναισθησία ή νευροληπτοαναλγησία και διαρκεί περίπου 1 ώρα. Το βασικό μέρος της επέμβασης είναι η δημιουργία μιας ειδικής θήκης, πίσω από το μαστό όπου θα τοποθετηθεί το ένθεμα. Η θήκη αυτή μπορεί να δημιουργηθεί είτε ακριβώς πίσω από το μαστικό αδένα ή κατω από τον θωρακικό μυ,ή κάτω απο την περιτονία του μυός ή ακόμη και η τεχνική διπλού πλάνου (dual plane). Η επιλογή της καταλληλότερης θέσης  για την τοποθέτηση του ενθέματος εξαρτάται από πολλούς παράγοντες και είναι τελείως εξατομικευμένη.

Τα ανατομικά ενθέματα σιλικόνης ακολουθώντας τη «χρυσή αναλογία»  45:55, το 45% του όγκου του στήθους βρίσκεται πάνω από τη θηλή και το 55% κάτω από αυτήν δίνοντας έτσι ένα πιο φυσικό αποτέλεσμα. Σε ασθενείς όταν ο δερματικός φάκελος είναι λεπτός και ο θώρακας δεν καλύπτεται από αρκετό υποδόριο λίπος (μικρός ή «άδειος» μαστός), ενδείκνυται η χρήση ανατομικών ενθεμάτων κάτωθεν του μείζονος θωρακικού μυός ή την περιτονία του ή ακόμη και η τεχνική διπλού πλάνου (dual plane), γιατί η κάλυψη που προσφέρει ο δερματικός φάκελος κρίνεται ανεπαρκής για να καλύψει το ένθεμα.

Όπως ήδη αναφέρθηκε η όλη επέμβαση διαρκεί περίπου 1 ώρα και μπορείτε να πάτε σπίτι σας το ίδιο απόγευμα ή την επόμενη ημέρα. Τα ράμματα είναι εσωτερικά και απορροφήσιμα. Η πρώτη αλλαγή θα γίνει την επόμενη της επέμβασης. Το αποτέλεσμα συνήθως είναι άμεσα ορατό ενώ η αίσθηση και υφή του στήθους βελτιώνεται σταδιακά μέσα στους πρώτους δύο μήνες μετά την επέμβαση. Μετεγχειρητικά απαιτείται η χρήση ενός άνετου σουτιέν χωρίς μπανέλες (αθλητικό ή σουτιέν θηλασμού) για ένα μήνα περίπου. Αρχικά παρατηρείται οίδημα, σταδιακά υποχωρεί και το στήθος παίρνει την τελική μορφή του μετά τους 2 μήνες.                                                                                                  Σοβαρές επιπλοκές δεν είναι συνήθεις, όμως όπως σε κάθε επέμβαση έτσι και στην αυξητική μαστών υπάρχουν. Συνδέονται κυρίως με συνοδές παθήσεις όπως διαβήτης, καρδιοαγγειακά και αναπνευστικά  προβλήματα, καθώς και με το κάπνισμα ή την λήψη ορισμένων φαρμακευτικών ουσιών.

Η τοποθέτηση των ενθεμάτων γίνεται βάσει των νέων παγκόσμιων οδηγιών σε ό,τι αφορά στην χειρουργική τεχνική (“πλάνο 14 βημάτων” ή 14-point-plan), με στόχο την ελαχιστοποίηση της πιθανότητας επιπλοκών, που σχετίζονται με την επέμβαση.

Η Αυξητική Μαστών είναι μια επέμβαση ρουτίνας και στέφεται με απόλυτη επιτυχία για τη συντριπτική πλειοψηφία των ασθενών. Εντούτοις, όπως και με οποιαδήποτε χειρουργική επέμβαση, είναι πολύ σημαντικό να κατανοήσετε ότι υπάρχει ενδεχόμενο εμφάνισης επιπλοκών. Οι πιθανές επιπλοκές ευτυχώς σπάνιες που ενδεχομένως προκύψουν:

Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να παρατηρηθεί μεταβολή της αισθητικότητας των θηλών με την μορφή υπαισθησίας, ή υπερευαισθησίας. Λιγότερο από το 5% των ασθενών θα βιώσουν μια μόνιμη απώλεια της αισθητικότητας της θηλής.

Υπάρχει η πιθανότητα δημιουργίας αιματώματος στο στήθος, γεγονός που θα έχει ως αποτέλεσμα η ασθενής να επιστρέψει στο χειρουργείο για την αφαίρεσή του. Το αιμάτωμα συνήθως δημιουργείται μέσα στις πρώτες 24 ώρες μετά την επέμβαση και εμφανίζεται περίπου στο 2% των ασθενών.

Η εμφάνιση μετεγχειρητικής λοίμωξης είναι ασυνήθιστη, αλλά εάν προκύψει μπορεί να είναι σοβαρή και μερικές φορές να οδηγήσει σε αφαίρεση των ενθεμάτων.

Διάσπαση τομής πολύ σπάνια και κυρίως στους ασθενείς που καπνίζουν.

Λοιμώξεις του θώρακα και θρομβώσεις των κάτω άκρων ή στους πνεύμονες (DVT ή PE). Αν και σπάνιο να εμφανιστούν, είναι σημαντική η πρόληψη αυτών με την τοποθέτηση διεγχειρητικά αντιθρομβωτικής αντλιάς εναλλασσόμενης πίεσης, την αποφυγή καπνίσματος και την άμεση κινητοποίηση μετεγχειρητικά.

Σε όλους τους ασθενείς που τοποθετείται ένα ξένο σώμα, όπως αυτό της σιλικόνης, ο οργανισμός το αναγνωρίζει και το περιχαρακώνει δημιουργώντας γύρω του μια μεμβράνη από ινώδη ιστό, που ονομάζεται  «κάψα» Στην πλειονότητα των ασθενών η κάψα παραμένει ως ένα λεπτό και μαλακό στρώμα. Σε ένα μικρό αριθμό ασθενών και για συγκεκριμένους λόγους η κάψα γίνεται παχιά και ρικνώνει, με αποτέλεσμα ο μαστός να σκληραίνει. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε παραμόρφωση του μαστού καθώς και σε ήπια ή έντονη ενόχληση και πόνο. Η θεραπεία του προβλήματος είναι η χειρουργική αφαίρεση της κάψας και η αντικατάσταση του ενθέματος. Η ρικνωτική κάψα σπάνια εμφανίζεται κατά τη διάρκεια των πρώτων ετών, αλλά μπορεί να επηρεάσει το 10% των ασθενών μετά την πρώτη δεκαετία.

Ήδη από την πρώτη μέρα μετά από την επέμβαση μπορείτε να κυκλοφορείτε ελεύθερα. Επιστροφή σε ήπια εργασία συνιστάται μετά από 5-7 ημέρες. Δεν πρέπει να κάνετε απότομες κινήσεις, όχι βάρη, όχι οδήγηση για 2-3 εβδομάδες. Μετά τις τρεις πρώτες βδομάδες, η ασθενής μπορεί να επανέλθει σε όλες τις καθημερινές της δραστηριότητες χωρίς ιδιαίτερους περιορισμούς. Σεξουαλική δραστηριότητα δεν επιτρέπεται επίσης τουλάχιστον για μια εβδομάδα

Δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για την υγεία της γυναίκας μετά την επέμβαση αύξησης στήθους που να σχετίζεται με την χρήση ενθεμάτων σιλικόνης. Κατά καιρούς τα ενθέματα σιλικόνης έχουν κατηγορηθεί ότι προκαλούν διάφορα νοσήματα, αλλά εκτενείς επιστημονικές μελέτες που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια σε εκατοντάδες χιλιάδες γυναίκες δεν έδειξαν καμία συσχέτιση με κανένα νόσημα μεταξύ των ενθεμάτων σιλικόνης και αυτοάνοσων ή άλλων συστηματικών νόσων, ούτε για τις ίδιες τις γυναίκες που έχουν ενθέματα σιλικόνης ούτε για τα παιδιά τους που θηλάζουν.

Η Αμερικανική Υπηρεσία ελέγχου Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), τα τελευταία χρόνια, ελέγχει τη συσχέτιση ορισμένων τύπων ενθεμάτων μαστού και μίας σπάνιας μορφής μη-Hodgkin λεμφώματος, του αναπλαστικού μεγαλοκυτταρικού λεμφώματος (ALCL). Προς το παρόν, τα στοιχεία είναι υπό αξιολόγηση με τα πιστοποιημένα περιστατικά να είναι πολύ σπάνια  (περίπου 1 στις 30.000 επεμβάσεις) και η πλειοψηφία αυτών να είναι ιάσιμα. Πριν αποφασίσετε να κάνετε αυξητική μαστών πρέπει να σκεφτείτε ποιες ακριβώς είναι οι προσδοκίες σας από την επέμβαση και να συζητήσετε με τον Πλαστικό χειρουργό το κατά πόσο είναι ρεαλιστικές ή όχι. Επίσης πρέπει να ενημερωθείτε για τα ενθέματα που θα χρησιμοποιηθούν και να κατανοήσετε τα οφέλη και τους κινδύνους της επέμβασης.

Η τομή περιγράφεται σαν μια κόκκινη λεπτή γραμμή κάτω από το στήθος ή στην θηλαία άλω ενώ εξαρτάται η ποιότητα της από τον τύπο του δέρματος και την σωστή τήρηση μετεγχειρητικών οδηγιών. Συνήθως γίνεται δυσδιάκριτη με την πάροδο του χρόνου.

Τα ενθέμματα στήθους φέρουν όλες τις πιστοποιήσεις (FDA,CE) δεν έχουν ημερομηνία λήξεως και οι εταιρείες δίνουν εγγύηση εφ’ όρου ζωής στα ενθέματα στήθους που παρέχουν. Ωστόσο, ενδέχεται η γυναίκα να επιλέξει να τα αλλάξει μετά από κάποια χρόνια, λόγω ηλικίας, εγκυμοσύνης.

Συνήθως δεν απαιτείται η παραμονή στο νοσοκομείο εκτός και εάν ο γιατρός κρίνει κατά περίσταση διαφορετικά.

Το κόστος της επέμβασης της αυξητικής στήθους καθορίζεται από το είδος και την ποιότητα των ενθεμάτων. Κατά την διάρκεια της ιατρικής επίσκεψης προτείνεται ανάλογα με τα σωματομετρικά  χαρακτηριστικά της ενδιαφερόμενης (ύψος, περίμετρος θώρακα, υπάρχων μαστός), τις ανάγκες και τις προσδοκίες της, εάν το ένθεμα που θα επιλεχθεί θα είναι ανατομικό (σχήμα «δακρύου») ή στρογγυλό, τραχείας ή λείας επιφανείας. Η τιμή μιας αυξητικής στήθους, εκτός από τους παραπάνω παράγοντες, εξαρτάται και από το εάν θα χρειαστεί ταυτόχρονα και ανόρθωση στήθους, Το τελικό κόστος της επέμβασης της αυξητικής στήθους καθορίζεται στην ιατρική επίσκεψη, το οποίο καλύπτει όλες τις δαπάνες (προεγχειρητικός έλεγχος, αμοιβή Ιατρού, κόστος χειρουργείου, νοσηλείας, μετεγχειρητική φροντίδα) εκτός από την παράταση της νοσηλείας εάν αυτή επιθυμεί η ασθενής.

Ανακάλυψε τον καλύτερο εαυτό σου!

Κλείσε το διαγνωστικό ραντεβού σου!

[contact-form-7 id="0994e9d" title="Φόρμα επικοινωνίας"]
Scroll to Top