2023

Τάσεις και τα TOP 5 της Πλαστικής Χειρουργικής μεταξύ διαφορετικών δημογραφικών στοιχείων και ηλικιακών ομάδων.

Δρ. Νικόλαος Μαλτζάρης

Τάσεις στις ηλικιακές ομάδες

Σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, η Generation X (ηλικίας 40-54) αντιπροσώπευε το 45 τοις εκατό και οι Baby Boomers (ηλικίες 55-69) αντιπροσώπευαν το 30 τοις εκατό των συνολικών αισθητικών επεμβάσεων, ενώ οι Millennials (ηλικίες 30-39) αντιπροσώπευαν το 16 τοις εκατό και η Generation Z. (ηλικίες <19 έως 29 ετών) αντιπροσώπευαν το 6 τοις εκατό. Οι ασθενείς άνω των 70 ετών αντιπροσώπευαν το 3 τοις εκατό.

Η Gen X αντιπροσώπευε συγκεκριμένα το 35 τοις εκατό των αισθητικών επεμβάσεων και το 46 τοις εκατό των ελάχιστα επεμβατικών επεμβάσεων. Αναφορικά με τον συνολικό αριθμό των επεμβάσεων που πραγματοποιήθηκαν το 2022, η Gen X αντιπροσώπευε τα ακόλουθα:

  • Το 48 τοις εκατό όλων των κοιλιοπλαστικών
  • 51 τοις εκατό όλων των ανορθώσεων γλουτών
  • 43 τοις εκατό όλων των αφαιρέσεων εμφυτευμάτων στήθους
  • 57 τοις εκατό όλων των ενέσιμων νευροδιαμορφωτών
  • 50 τοις εκατό όλων των πληρωτικών υαλουρονικού οξέος.
  • Σε σχέση με τον συνολικό αριθμό των διαδικασιών που πραγματοποιήθηκαν το 2022, άλλες ηλικιακές ομάδες αντιπροσώπευαν τα ακόλουθα:
  • Το 50 τοις εκατό των συνολικών επεμβάσεων προσώπου αντιστοιχούν σε Baby Boomers
  • Το 35 τοις εκατό των αυξητικών στήθους έγινε από τους Millennials
  • Το 41 τοις εκατό των αυξητικών γλουτών με αυτόλογο μόσχευμα λίπους αντιστοιχούσαν στους Millennials
  • Το 37 τοις εκατό των ρινοπλαστικής αντιστοιχούσε στο Gen Z
  • Το 25 τοις εκατό των εμφυτευμάτων στα μάγουλα αντιπροσώπευε το Gen Z.

Άνδρες και Πλαστική Χειρουργική

Οι άντρες επενδύουν όλο και περισσότερο στην εμφάνιση τους, με πάνω από 1,5 εκατομμύριο άνδρες ασθενείς να αναζητούν πλαστική χειρουργική, ειδικά ελάχιστα επεμβατικές αισθητικές επεμβάσεις. Το 2022, περισσότεροι από 1,4 εκατομμύρια άνδρες ασθενείς επωφελήθηκαν από τον μικρότερο χρόνο ανάρρωσης και τα πιο άμεσα αποτελέσματα που προσφέρει η ελάχιστα επεμβατική χειρουργική, με αποτέλεσμα την εκπληκτική αύξηση 253 τοις εκατό από το 2019.

Οι κορυφαίες επεμβάσεις περιελάμβαναν ενέσεις νευροδιαμορφωτών, που συνήθως ονομάζονται «Brotox», και δερματικά πληρωτικά, τα οποία αυξήθηκαν κατά 65 τοις εκατό και 70 τοις εκατό στους άνδρες ασθενείς αντίστοιχα από το 2019. Σκληροθεραπεία, η πιο κοινή θεραπεία για τη βελτίωση της εμφάνισης κιρσών και φλεβών αράχνης στα πόδια, είδε αύξηση 54 τοις εκατό στους άνδρες ασθενείς από το 2019.

Όσον αφορά τις χειρουργικές αισθητικές επεμβάσεις, οι άνδρες ασθενείς αντιπροσώπευαν τις 88.876 από τις 1,5 εκατομμύρια επεμβάσεις το 2022, μείωση 4 τοις εκατό από το 2019. Ωστόσο, υπήρξαν ορισμένες επεμβάσεις που αυξήθηκαν σε δημοτικότητα το 2022 στους άνδρες ασθενείς. Οι άνδρες αντιπροσώπευαν τα ακόλουθα σε σύγκριση με τον συνολικό αριθμό των χειρουργείων:

  • 12 τοις εκατό όλων των επεμβάσεων βλεφάρου
  • 39 τοις εκατό των επεμβάσεων αυτιών
  • 19 τοις εκατό των εμφυτευμάτων στα μάγουλα, ένα άλμα 80 τοις εκατό από το 2019
  • 36 τοις εκατό της αύξησης του πηγουνιού, ένα άλμα 32 τοις εκατό από το 2019
  • 10 τοις εκατό των ανάρτησης κάτω μέρους του σώματος, ένα άλμα 61 τοις εκατό από το 2019.

Οι 5 κορυφαίες αισθητικές χειρουργικές επεμβάσεις για το 2023

Λιποαναρρόφηση

Η λιποαναρρόφηση κατέχει την πρώτη θέση για δεύτερη συνεχόμενη κυκλοφορία. Η λιποαναρρόφηση σμιλεύει το σώμα αφαιρώντας το υπερβολικό λίπος από συγκεκριμένες περιοχές, συμπεριλαμβανομένων της κοιλιάς, των γοφών, των μηρών, των γλουτών, των χεριών, της πλάτης ή του λαιμού, για να βελτιώσει το περίγραμμα δημιουργώντας μια πιο εντυπωσιακή εμφάνιση. Η λιποαναρρόφηση αφαιρεί το επίμονο, ανεπιθύμητο λίπος που η δίαιτα και η άσκηση δεν μπορούν να εξαλείψουν.

Αυξητική στήθους

Η αυξητική στήθους παραμένει μια από τις πιο δημοφιλείς επεμβάσεις πλαστικής χειρουργικής, και πάλι στο Top 5. Αυτή η διαδικασία βελτιώνει το μέγεθος και το σχήμα του στήθους χρησιμοποιώντας εμφυτεύματα για τη διόρθωση μικρών, ανομοιόμορφων ή δυσανάλογων μαστών. Η αυξητική στήθους είναι μια από τις πιο δημοφιλείς αισθητικές επεμβάσεις από το 2006.

Κοιλιοπλαστική

Η κοιλιοπλαστική συνεχίζει να είναι μια αγαπημένη επέμβαση, κερδίζοντας μια θέση στο Top 5 για δεύτερη χρονιά. Η περιοχή της κοιλιάς συσφίγγεται και αναδιαμορφώνεται με αυτή τη χειρουργική επέμβαση για να βελτιωθεί ο ορισμός της γραμμής της μέσης και να δοθεί μια πιο λεπτή εμφάνιση. Η κοιλιοπλαστική μπορεί να βοηθήσει στη διόρθωση του χαλαρού ή χαλαρωμένου δέρματος, στην εξάλειψη του υπερβολικού λίπους και στη σύσφιξη των κοιλιακών μυών.

Ανόρθωση στήθους

Η ανόρθωση στήθους έκανε την επανεμφάνιση στο Top 5 για δεύτερη συνεχόμενη φορά. Αυτή η επέμβαση επανατοποθετεί το στήθος για να μειώσει τη χαλάρωση, τον χαμηλό όγκο και τις θηλές που δείχνουν προς τα κάτω. Δεν αλλάζει το μέγεθος του στήθους, αλλά μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της συμμετρίας και στη δημιουργία μιας πιο ισορροπημένης εμφάνισης. Συχνά περιλαμβάνει συνδυαστικές επεμβάσεις όπως το Mommy Makeover.

Βλεφαροπλαστική

Η βλεφαροπλαστική επιστρέφει φέτος στο Top 5. Η βλεφαροπλαστική αφαιρεί την περίσσεια δέρματος, λίπους ή μυών από τα άνω ή κάτω βλέφαρα (μερικές φορές και τα δύο) για να μειώσει την πτώση ή το πρήξιμο γύρω από τα μάτια, κάνοντάς τα να φαίνονται νεανικά και ξεκούραστα.

Οι 5 κορυφαίες ελάχιστα επεμβατικές αισθητικές επεμβάσεις για το 2023

Νευροτροποποιητικές ενέσεις

Αυτές οι ενέσεις, κοινώς γνωστές με τα εμπορικά τους ονόματα Botox®, Dysport®, Xeomin® και Jeuveau®, παραμένουν η πιο δημοφιλής ελάχιστα επεμβατική διαδικασία. Αυτή η διαδικασία λειτουργεί σταματώντας τη συστολή των μυών του προσώπου, δίνοντας μια προσωρινή λείανση στις ρυτίδες του προσώπου όπως τα πόδια της χήνας, τις γραμμές του συνοφρυώματος και τις γραμμές του μετώπου που προκαλούνται από συνήθεις κινήσεις του προσώπου μας.

Πληρωτικά μαλακών ιστών/Πληρωτικά HA

Δεύτερα σε δημοτικότητα είναι τα ενέσιμα πληρωτικά υαλουρονικού οξέος όπως τα Juvederm®, Teosyal®, Maili®, Restylane®, Belotero®, και άλλα. Αποκαθιστούν προσωρινά τον όγκο και λειαίνουν τις ρυτίδες και τις λεπτές γραμμές στο πρόσωπο χωρίς τομές. Τα αποτελέσματα είναι άμεσα και ο χρόνος αποθεραπείας σύντομος.

Αναζωογόνηση του δέρματος

Αυτές οι διαδικασίες αφαιρούν το ανώτερο στρώμα του δέρματος με διάφορους τρόπους για να τονώσουν την ανάπτυξη νέου, πιο υγιούς και νεανικού δέρματος, δίνοντας στους ασθενείς μια πιο λαμπερή επιδερμίδα. Οι μέθοδοι περιλαμβάνουν δερμοαπόξεση, χημικό πίλινγκ, λέιζερ και μικροδερμοαπόξεση (RF Microneedling). Βελτιώνουν την εμφάνιση και την υφή του δέρματος χαρίζοντας σύσφιξη και αναζοωγόνηση.

Θεραπείες δέρματος

Οι θεραπείες δέρματος μπορούν να βοηθήσουν στην επίλυση ποικίλων προβλημάτων με ελάχιστα επεμβατικό τρόπο. Οι συνδυαστικές θεραπείες λέιζερ χρησιμοποιούν διαφορετικά μήκη κύματος για την αντιμετώπιση πολλαπλών προβλημάτων του δέρματος ταυτόχρονα, προσφέροντας μια ολοκληρωμένη προσέγγιση για την αναζωογόνηση του δέρματος. Οι θεραπείες Laser βελτιώνουν τον τόνο και την υφή του δέρματος στοχεύοντας σε ανωμαλίες μελάγχρωσης, ερυθρότητα ή βλάβη από τον ήλιο.

Αυξητική χειλιών

Αυτή η διαδικασία γίνεται όλο και πιο δημοφιλής, επιτρέποντας στους ασθενείς έναν ελάχιστα επεμβατικό τρόπο να ενισχύσουν τον όγκο και το σχήμα των χειλιών τους με πληρωτικό υλικό. Το πληρωτικό υλικό εγχύεται από έμπειρο πλαστικό χειρουργό για να επιτευχθεί ένας αρμονικός φυσικός ανασχηματισμός, με αποτέλεσμα προσωρινά πιο σαρκώδη και πιο καθορισμένα περιγράμματα των χειλιών. Τα αποτελέσματα είναι συχνά άμεσα και η περίοδος ανάρρωσης είναι σύντομη.

Οι 5 κορυφαίες επεμβάσεις Επανορθωτικής χειρουργικής για το 2023

Αφαίρεση όγκου

Η αφαίρεση του όγκου διατηρεί την κορυφή στην κατάταξη. Αυτή η διαδικασία αφαιρεί τις μη φυσιολογικές ιστικές βλάβες και νεοπλασίες που μπορεί να είναι καρκινικές, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του δέρματος, ή καλοήθεις δερματικές βλάβες. Ένας εξειδικευμένος πλαστικός χειρουργός εξάγει τη δερματική βλάβη ενώ αφήνει ανέπαφο τον περιβάλλοντα υγιή ιστό. Η αφαίρεση του όγκου δεν αντιμετωπίζει μόνο τις άμεσες ανησυχίες για την υγεία του ασθενούς, αλλά οδηγεί επίσης σε καλύτερα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα και βελτιωμένη ποιότητα ζωής.

Αποκατάσταση Μαστού

Η αποκατάσταση του μαστού παραμένει δεύτερη στη λίστα στο Top 5. Αυτή η διαδικασία επαναφέρει τη μορφή στο στήθος μετά από τη μαστεκτομή και έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει την αυτοεκτίμηση και βοηθά στη θετική εικόνα σώματος μετά από διάγνωση, θεραπείες ή άλλες ιατρικές καταστάσεις στον καρκίνο του μαστού.

Αναθεώρηση ουλής

Η αναθεώρηση των ουλών πέφτει ένα σημείο στο Top 5. Οι ουλές μπορούν να επηρεάσουν ένα άτομο σωματικά, λειτουργικά και ψυχολογικά. Οι πλαστικοί χειρουργοί μπορούν να ελαχιστοποιήσουν την ορατότητα των ουλών και να βελτιώσουν την υφή τους, δίνοντας μια πιο φυσική εμφάνιση στο δέρμα. Η αναθεώρηση της ουλής μπορεί επίσης να βελτιώσει την κινητικότητα και να ανακουφίσει την ενόχληση, αυξάνοντας την ποιότητα ζωής του ασθενούς.

Γενειοπλαστική – Πωγωνοπλαστική

Η Γενειοπλαστική – Πωγωνοπλαστική παραμένει τέταρτη στη λίστα των Top 5. Αυτή η επανορθωτική επέμβαση αποκαθιστά τόσο τη μορφή όσο και τη λειτουργία σε ένα από τα πιο ορατά χαρακτηριστικά του σώματος - το πρόσωπο και τη γνάθο. Βοηθά στην αποκατάσταση ή τη βελτίωση βασικών λειτουργιών όπως η ομιλία, η μάσηση, η κατάποση και η αναπνοή.

Χειρουργική Χεριού

Η χειρουργική χεριών στην πέμπτη θέση στη λίστα των Top 5. Αυτή η διαδικασία είναι ένας εξειδικευμένος τομέας της πλαστικής χειρουργικής που αντιμετωπίζει και αποκαθιστά παθήσεις που επηρεάζουν το χέρι, τον καρπό και το αντιβράχιο, όπως η αρθρίτιδα, το σύνδρομο καρπιοειδούς σήραγγας και το δάκτυλο της σκανδάλης.

Ο Δρ. Νικόλαος Μαλτζάρης, πλαστικός χειρουργός με πολυετή εμπειρία στον χώρο, έχει αποκτήσει φήμη για την εξαιρετική του επιδεξιότητα και την ικανότητα του να προσφέρει εξατομικευμένες λύσεις σε κάθε ασθενή. Με εξειδίκευση στην αισθητική πλαστική χειρουργική και στις ελάχιστα επεμβατικές θεραπείες αντιγήρανσης , ο Δρ. Μαλτζάρης αποτελεί πηγή αξιόπιστων συμβουλών για όσους επιζητούν την απόλυτη λύση του προβλήματος που τους ταλαιπωρεί, στην πλαστική χειρουργική.

Σε μια εποχή όπου η αισθητική πλαστική χειρουργική κατέχει σημαντική θέση στην κοινωνία, η γνώση των τελευταίων τάσεων και εξελίξεων είναι αναγκαία για όσους επιθυμούν να βελτιώσουν την εμφάνισή τους με ασφάλεια και επιτυχία. Με την προσφορά του Δρ. Νικόλαου Μαλτζάρη, πλαστικού χειρουργού, παρέχεται μια πλήρης εικόνα των επιλογών που προσφέρει η πλαστική χειρουργική διεθνώς.

Για περισσότερες πληροφορίες ή για να κλείσετε μια συνεδρία συμβουλευτικής

μπορείτε επίσης να επικοινωνήσετε με τον Δρ. Νικόλαο Μαλτζάρη | Πλαστικό Χειρουργό

Scroll to Top